RecentTab1

PS4 oyunların bölge kodlarının anlamlarını anlatmaya çalışıcam. Aldığımız kutulu oyunların hepsinin bir bölge kodu vardır ve bazı rakamlar bu bölgeleri simgeler, mesela;

- Amerika için 1. bölge yani NTSC-U
- Avrupa (Türkiye) için 2. bölge yani PAL
- Asya için 3. bölge yani NTSC-J

Arkadaşlar aldığınız bir oyunun kodu ne olursa olsun Playstation 4'nüz çalıştırır ama sizin PSN üyeliğiniz ile kutu oyunun sahip olduğu bölge farklıysa o oyunun DLC'lerinden yararlanamazsınız ama oyunu single player olarak oynayabilirsiniz. O yüzden oyun alırken bölge kodunada dikkat edin. Birçoğumuz bölge olarak Türkiye'yi seçtiğimiz için oyun alırken Avrupa bölgesi yani 2. bölge PAL oyun almaya özen gösterin.

Yani siz Türkiye'de yaşayan birisi olarak 2. Bölge PSN üyesiyseniz aldığınız 1. bölge veya 3. bölge oyunların DLC'sini oynayamazsınız buna dikkat edin.


Bir oyunun kaçıncı bölge olduğunu nereden anlarız Bu aslında çok basit bir konu, her oyunun kutusunun arkasında kaçıncı bölgeye ait olduğunu belirten logo mevcut o logodan hangi bölgeye ait olduğunu kolayca anlayabilirsiniz örnek göstermek açısından resmini eklediğim oyunda işaretlediğim yerde kaçıncı bölge olduğu yazıyor;



Bluray disk üzerinde yazan yazılara göre

Elinizde sadece oyun diski varsa bile bu oyunun hangi bölgeye ait olduğunu anlamak mümkün arkadaşlar. Bu kodlar aşağıda paylaştığım gibi olmakta;

CUSA + Twelve digits: Americas
CUSA + Five digits: Europe
PCJS: Japan first party
PLJS: Japan third party
PCAS: Asia first party
PLAS: Asia third party 

Örnek gösterebilmek adına resmini eklediğim resimde kodun nerede yazıldığına bakabilirsiniz;

PAL/NTSC/SECAM Bölgeleri

PAL (kısaca Phase Alternating Line), dünyanın en çok kullanılan renk kodlama sistemidir. PAL analog bir format olup televizyon yayın sistemlerinde kullanılır. Birçok farklı versiyonu bulunan PAL'ın ortak özelliği 625 yatay hat, 25 fps görüntü/saniye, 50i (interlaced layer) olmasıdır.
Sistemi Walter Bruch, Almanya'da geliştirdi, ilk kez 1963'te ortaya çıkarıldı.

NTSC (kısaca National Television System Committee), dünyanın birçok yerinde kullanılan bir renk kodlama sistemidir. RCA ve NBC firmaları tarafından geliştirilen formatın, daha sonraları birçok farklı versiyonu geliştirildi. NTSC sistemlerinin ortak özelliği 525 yatay çizgi, 30 görüntü/saniye (30fps) olmasıdır.

SECAM ya da SÉCAM (Fransızca: SÉquentiel Couleur À Mémoire), ilk kez Fransa'da kullanılan renkli televizyon sistemi. NTSC ya da PAL sistemini kullanmayan ülkelerde kullanılan bir sistemdir.

Teknik detaylar

Henri de France adlı mühandis tarafından bulunan bu sistemde her biri üç temel renk işaretinin doğrusal bir bileşiminden oluşan iki renk işareti ile bir ışıltı işareti kullanılır. İki temel renge denk gelen renk işaretleri, frekans modülasyonuyla komşu iki alttaşıyıcı üzerinde, biri tek numaralı satırların, diğeri ise çift numaralı satırların taranması sırasında almaşık olarak iletilir. Alıcıda gerçekleştirilen demodülasyon işlemi sırasında bir çözümleme satırının süresi kadar geciktirilen bir satırın yardımıyla, bir önceki satır sırasında iletilmiş olan renk işaretinin de kullanılabilmesi sağlanır. Üçüncü temel renge denk düşen işaret ise ışıltı işaretinden, iletim yoluyla gelmiş olan iki renk işaretinin ağırlıklı değerleri çıkarılarak elde edilir. 625 yatay tarama satırı vardır ve saniyede 25 kare resim görüntüler. NTSC (National Television Standarts Committee) sistemindeki video kasetlerin, uyumlu PAL TV'lerde oynatılabilmesini sağlar.
Axact

Admin

Akom Playstation PS3 - PS4 Teknik Servis İletişim Hattı: +90 0545 735 28 97 [İstanbul-Fatih]

Post A Comment:

0 comments:

Yorumunuz alınmıştır. En kısa sürede size cevap verilecektir. Teşekkür ederiz. ypstrps3